středa 2. září 2009

Franz Ferdinand, Green Day live at Sacramento 8/24/2009, aneb koncertovani po americku...

Uz tesne po priletu jsem se snazil zjistit jestli nahodou nekde pobliz v okoli nehraje nejaka ma oblibena kapelka, nasel jsem Franze Ferdinanda kteri delali predskokany americke kapelce Green Day v ramci jejich celosvetoveho turne k jejich novemu albu Green Day - 21st Century Breakdown tour 2009. Hodne dlouho jsem se rozmyslel jeslti zato takovou kupu penez utratit kdyz jeste navic Green Day vubec neposloucham a znam od nich jen American Idiot. No nic mel jsem nejmene 2 mesice na premysleni a asi tyden pred zacatkem jsem se rozhodl!! K cemu vam jsou penize kdyz si za ne nic nekoupite?

24. srpna, pondeli kdy jste jeste dospavali trutnovsky festacek, rozdychavali prazsky koncert Radiohead jsme rano dovarili a doservirovali snidane a po lehkem odpocinku vyrazili smer Sacramento. Podle googlu by mela trvat cesta asi 3.5 hodiny, my tam dojeli asi za 5 hodin jeste s nakupovou zastavkou v Chicu a par zastavkach na jidlo ve Wendey's. S tema fast foodama uz proste experimentujeme co se da, KFC, MCD, Burger King toho uz jsme proste precpani (slusne receno) a zjistili jsme ze Wendey's byla dobra volba, kupa salatu s fazolema, kurecim s nezamichanymi omackami na strane byl proste luxus na fast food :) vime kam priste zajdem

Do Sacramenta a Arco Areny (hala na NBA) jsme trefili v pohode a zaradili se do jedne z brutalnich front aut prijizdejich fanousku. Jina doprava na misto proste nebyla mozna! Marne jsem vzpominal na ty pochody festivalovych lidi z trutnovskeho nadrazi na misto konani. Po zaparkovani pred nama primo na parkovisti grilovala americka rodinka se vsim vsudy, gril, zidle, stoly, hromada jidla...takhle se tu jezdi na koncert ;) ne jak my co jsme nedavno vymetali vsechny mozne hospody pri ceste na SKA-P :D

V obrovske NBA hale s kapacitou az 17 000 lidi jsme nas flek nasli v pohode, pohodlne se usadili a temer na vterinu presne podle programu zacala hrat ma vysnena kapelka z Glasgow Franz Ferdinand. Hudbu meli uzasnou, bal jsem se ze budou jak Red Hoti, uzasna hudba ale live gigs s totalne falesnym zpevem. Ale FF se vytahli a predvedli uzasny vykon! Zahrali vse co znam takze jsem si jako jeden z mala porad pozpevoval :))) This Fire, Take Me Out, Michael, No You Girls, What She Came For, Outsiders s uzasnou basovkou a hlavne me oblibene Ulysses! Neco malo z toho co jsem nasel na youtube:

Take Me Out z prvniho patra Areny, vyborna kvalita, bez trepani (a zpevu nahravajiciho :D):

Vyber nekolika songu s horsi kvalitou zvuku, zato temer z prvni rady: http://www.youtube.com/watch?v=u3bV6bBJtWM

a to co predvedli nakonec proste musite videt (vyborna kvalita):

Po dohrati prisla pauza po ktere jsme stihli projit arenu dokola, silena fronta na tricka a pivko za $10 nas odradili od utraceni jedineho dolaru (i kdyz jsem nato jedno pivko fakt mel chut)

Pak nastoupili green day a to co prislo jsme vubec necekali ani ja ani Radus. Zadny nastup kapely z poza podia, ale pekne se kapelka prodrala skrz nejvetsi kotel pres celou arenu pod svetlem velkeho reflektoru. Stacil jeden akord zpevaka, kytaristy a frontmana Billie Joe Armstronga a atmosfera byla tak neuveritelna ze se dala krajet. Nato proste publikum cekalo celou dobu a konecne se dockali. Nasledovala neuveritelna 3-hodinova show plna spousty pyrotechnickych a svetelnych efektu, kazdou chvili Billie vytahnul nekoho na podium a vetsinou si s nim zazpival song, nebo ho jen proste nechal parit. Nejstastnejsi byl Izraelsky fanousek ke konci show ktereho nechal odehrat cely song Jesus Of Suburbia na svou kytaru. Takove tempo co zpevak predvedl bylo neuveritelne az (zbytecne) nekonecne, podle tohoto zdroje odehrali neuveritelnych 39 songu coz na 37mi leteho frontmana je uctyhodny vykon. Me osobne se libily doplnky mezi songy peckamy typu One od Metallicy, Break on Through od Doors, You Really Got Me od The Kinks, Satisfaction od Rolling Stones atd... Po dokonceni turne v USA vyrazi Green Day v rijnu koncertovat do Evropy a dale do zbytku sveta, pokud jste fanousky Green Day opravdu to stoji zato a verte ze nebudete litovat. Koukam ze maji 5 koncertu v Nemecku a 6. listopadu dokonce ve Vidni coz je podle me nejbliz ;) No proste co vic popisovat, mrknete na videa sami ;)



Billie Joe nechal vyhodit typka kvuli udajne rvacce a pak si zazpival s 10ti letym hochem na podiu:

Ukazka uzasne show:hrani v kloboucich a kostymech (nejen) na zemi v leze, uzasne solo externiho saxofonisty, Beatles - Twist And Shout, The Doors - Break on Through, Tom Petty & the Heartbreakers - Freefallin, I'll Be There ... tohle vas proste v klidu nenecha :)

Jesus of Suburbia s Izraelskym fanouskem ktery cely song odehral na kytaru:

American Idiot:

Good Riddance (Time of Your Life) - predposledni song na akustiku, a dukaz toho ze Billie Joe je nejen dobry herec ale i zpevak a kytarista:

Abych to cele shrnul, vylet to byl uzasny i presto ze nas cely vysel zhruba na $300 coz i na americke pomery neni malo. Kdybych byl zaryty fanousek Green Day, tak budu uplne nejvic spokojeny, takhle jsem byl "jen" nadprumerne spokojeny i presto ze me zklamal Franz Ferdinand, ne diky show kterou predvedli, ale kvuli fanouskum kteri proste prisli na GD a podle toho ta atmosfera poloprazdne haly vypadala. Kazdopadne to co bude nasledovat 11. prosince ve Vidni to bude neuveritelny narez! Takze decka s kym se tam na Francovi uvidim ??? (listky)

5 komentářů:

  1. caeus!!! ... vidis vidis .. ja ti to rikal, ze to greenday umej rozbalit:)... Na ty FF se dohodnem!

    OdpovědětVymazat
  2. Parada, to musel byt uzasny koncert!!!!

    OdpovědětVymazat
  3. Vypadá to, že jsi opravdu zažil úžasný koncert. Tak strašně ti závidím, že to ani nejde napsat :-D:-D Ráda bych se podívala do Kalifornie a už se strašně těším na 6.11. Je hezký, že ikdyž nejsi velkej fanoušek Green Day, je dokážeš pochválit :-) Měj se hezky

    OdpovědětVymazat
  4. Maky72 - caues, jak bych je mohl nepochvalit :) byl jsem na hodne koncertech ale nikoho jsem nevidel hrat 3.5 hodiny bez jedine pauzy, ja byl unaveny uz jen z toho jak tam sedim :D Kalifornie je uzasna, te uzasne krajiny se tu proste nemuzu vynadivat :) mej se pekne a pak napis jake to bylo ve Vidni, docela me to zajima ;) ciao

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj, jestli si chceš přečíst o koncertu ve Vídni, tak tady je ozkaz =) Budu ráda, když navštívíš můj blog :D

    http://green---day.blog.cz/0911/viden-rakousko-6-11-2009-koncert-green-day-nazapomenutelny-zazitek-na-cely-zivot-x

    Měj se pěkně x)

    OdpovědětVymazat